Als usability professional is het belangrijk om op de hoogte te zijn van designprincipes zodat je je eigen designbeslissingen of je assessments van designs van derden kunt motiveren aan de hand van de theorie  op het gebied van user interface ontwerp. Gelukkig is er een groot aanbod van boeken vol kennis over designrichtlijnen waar je uit kunt putten. In deze post drie van mijn favorieten.

100 Things Every Designer Needs to Know about People, Susan Weinschenk.

Dit is echt een van de meest populaire boeken over (web)design. Dat is ook niet zo gek want het boek staat boordevol waardevol advies. Elk van de 100 hoofdstukken die dit boek bevat behandelt een stukje kennis over menselijke gedragingen en eigenschappen dat belangrijk is voor het ontwerpen van een user interface. De titel van hoofdstuk is vijftig bijvoorbeeld people are more motivated as they get closer to their goal en legt uit waarom en hoe je deze kennis kan gebruiken in je ontwerp. Enkele van de categorieën waarin de hoofdstukken zijn opgedeeld zijn: hoe mensen gemotiveerd worden, hoe mensen onthouden, hoe mensen lezen, hoe mensen hun aandacht verdelen etcetera. Elk hoofdstuk biedt interessante kennis, is lekker leesbaar en heeft ‘op zijn Weinschenks’ een handig kader met de belangrijkste lessen aan het einde van het hoofdstuk.

Neuro Web Design, Susan Weinschenk

In Neuro Web Design legt Susan Weinschenk uit hoe de manier waarop mensen websites gebruiken te verklaren is vanuit theorieën op het gebied van motivatie, decision making en neurowetenschap. Enkele thema’s uit het boek zijn onder meer: hoe ons brein beslissingen neemt bij keuzes, hoe je ervoor zorgt dat bezoekers terugkomen en wat mensen aantrekkelijk vinden. De insteek van dit boek is duidelijk commercieel en de voorbeelden in het boek gaan dan ook vaak over webshops. Dat dit het tweede boek van Weinschenk in deze top drie is, is eigenlijk is dat geen verrassing. Weinschenk slaagt er wederom in om op onderzoek gebaseerde theorie in eenvoudige bewoording uit te leggen. Neuro Web Design is een prettig leesbaar boek met zeer interessante inhoud en een waardevolle hoeveelheid voorbeelden waarin de theorie wordt toegepast in de praktijk. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een handige samenvatting.

Designing with the Mind in Mind, Jeff Johnson

Hoe werkt perceptie? Hoe werken cognitieve processen zoals lezen, aandacht, geheugen en leren in het menselijk brein? De antwoorden op deze vragen, en hun betekenis voor het ontwerp van user interfaces vind je in Designing with the Mind in Mind. Johnson, tevens docent, gaat vrij uitgebreid maar met prettige bewoording in op deze zaken. Daarbij worden in een ‘to do and not to do- stijl’ met voorbeelden van user interfaces gebruikt om te praktijktoepassing te illustreren. Ondanks het feit dat dit een wat minder bekend boek is, is het zeker een van mijn favorieten.